Samos Solera

727

Το υπέροχο vin de liqueur «Samos Solera» του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου είναι, όπως μαρτυρά και το όνομά του, παιδί του ήλιου και του σαμιακού αμπελώνα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κρασί, blend πέντε διαφορετικών εσοδειών με μέσο όρο παλαίωσης τα 10 χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.  Η πατίνα του χρόνου, προσδίδει το μοναδικό και πολύπλοκο αρωματικό του προφίλ, μετατρέποντάς το σε ένα  κρασί με ξεχωριστό χαρακτήρα.

Χαρακτηριστικά:

Σκούρο καραμελένιο χρώμα εξαιτίας της 10ετούς παλαίωσης.

Το αρωματικό του δυναμικό είναι εξαιρετικά δυνατό και πολυσύνθετο. Περιλαμβάνει αρώματα ξηρών καρπών όπως το καρύδι, ξηρών φρούτων (δαμάσκηνο, σταφίδα και έντονα το σύκο), φρούτων (όπως κυδώνι, χουρμά, βύσσινο και περγαμόντο), αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, βανίλια, λιβάνι), σοκολάτας, καραμέλας, μελάσας, πετιμεζιού, καφέ, καπνού και μελιού.

 

Διαθέτει ένα πυκνό αρωματικό προφίλ, πολυεπίπεδο, με τη μεστή, βελούδινη γεύση που μόνο ο χρόνος μπορεί να προσδίδει στο μοσχάτο! Η πλούσια παχύρρευστη υφή του, λόγω της έντονης συμπύκνωσης, εκδηλώνει τον πλούτο των συστατικών σε εξαιρετική ισορροπία.

Το Vin de liqueur «Solera», στη συλλεκτική φιάλη με τον θυρεό της Ηγεμονίας της Σάμου, διαθέτει μια απαστράπτουσα γλυκιά ζωντάνια!

Blend από 5 εσοδείες-10ετής παλαίωση

H «Solera», από τα πιο εντυπωσιακά συστήματα παλαίωσης οίνου, αποτελεί πρακτικά έναν τρόπο να επιτυγχάνεται σταθερότητα στο τελικό προϊόν και να αποκλείονται οι διαφορές που θα είχαν -σε άλλη περίπτωση- οι διαφορετικές χρονιές εσοδείας.

Η πρωτοπόρα ιδέα βασίζεται στην αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων: Ομάδες βαρελιών  σε σχήμα πυραμίδας αλληλοσυμπληρώνονται και επαναγεμίζονται κάθε φορά που ένα μέρος αφαιρείται από το τελευταίο στη σειρά βαρέλι, προς εμφιάλωση.

Το κρασί, με αυτόν τον τρόπο, ωριμάζει σε διάφορα βαρέλια και αναμειγνύονται οι διαφορετικές εσοδείες μεταξύ τους, διασφαλίζοντας από τη μια την ομοιογένεια και από την άλλη, την πολυπλοκότητα.

Στην κάτω σειρά (που φέρει το όνομα solera) βρίσκεται το παλαιότερο κρασί, ενώ στην ακτροτελεύτια επάνω (sobretabla), το νεότερο. Η εμφιάλωση ξεκινά από την κάτω σειρά, η οποία όμως δεν αδειάζει τελείως αλλά διατηρεί στα βαρέλια της κάποια ποσότητα κρασιού, η οποία συμπληρώνεται από κρασί της πάνω σειράς. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε όλες τις criaderas, οι οποίες μπορούν και να φτάσουν τις 14 και να θυμίζουν ξύλινο «τείχος»!

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου παλαίωσης είναι ότι δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς πολύ για να απολαύσει παλαιωμένα κρασιά, ούτε να ανησυχούν οι οινοποιοί για τις… ιδιοτροπίες του τρύγου κάθε χρονιάς, εξασφαλίζοντας την επιθυμητή ομοιογένεια.

Πότε να το πιείτε: Επιδόρπιος Οίνος

Έδαφος: Ημιορεινά στραγγιστικά και όχι πολύ εύφορα εδάφη. Ένα κρασί που παράγεται από σταφύλια των ημιορεινών αμπελώνων της Σάμου με την προσθήκη στο γλεύκος, πριν τη ζύμωση, οινοπνεύματος οινικής προέλευσης.

Γευσιγνωστικές σημειώσεις: Σκούρο καραμελένιο χρώμα. Αρμονική και σύνθετη μύτη όπου ξεχωρίζουν αρώματα λουλουδιών, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, βοτάνων και μπαχαρικών. Απολαυστική γεύση, επίγευση με μακρά διάρκεια. Σερβίρεται 10-12Ο C.

Γευστικός Χαρακτήρας: Χαρακτήρας με γλυκιά ζωντάνια

Ταιριάζει εξαιρετικά με: Σύκο με προσούτο, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, πολύπλοκα επιδόρπια. Mετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο.