Γιορτές Κρασιού στη Σάμο: Γιατί το μοσχάτο είναι από μόνο του μια γιορτή!

615

Όσοι αγαπούν το γλυκόπιοτο μοσχάτο κρασί έρχονται τα καλοκαίρια στον τόπο παραγωγής του, τη μαγευτική Σάμο με τα μοναδικά ορεινά αμπελοτόπια. Γιατί το μοσχάτο κρασί είναι από μόνο του, μια γιορτή κεφιού!

Γιορτές κρασιού διοργανώνονται από τη δεκαετία του ’70 μέχρι και σήμερα στα παραδοσιακά αμπελοχώρια της Σάμου αλλά και στην πρωτεύουσα του νησιού, με τεράστια προσέλευση  κοινού. Το μοσχάτο κρασί ρέει στα ποτήρια, συνοδεία μουσικής, παραδοσιακών χορών και διαφόρων events.

Στη σαμιακή γη που φυτεύτηκε ως τα κορφοβούνια με αμπελάκια σε πεζούλες ξερολιθιάς,  εδώ και αιώνες παράγεται το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι χάρη στη γνώση, την αγάπη και την εμπειρία των αμπελοκαλλιεργητών. Συντελούν στη μοναδικότητά του τα αποστραγγιστικά εδάφη, το γεωφυσικό ανάγλυφο και οι ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες, η χειρωνακτική εργασία, ο σεβασμός στο περιβάλλον μέσω βιοδυναμικών και βιολογικών καλλιεργειών, η πατρογονική παράδοση. Αυτά όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία συγκεντρώνει ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου και «δημιουργεί» μοναδικά κρασιά, παγκοσμίως γνωστά και πολυβραβευμένα, που γεμίζουν το ποτήρι μας με τις ευωδιές της σαμιακής γης και την ευεργετική επίδραση του ήλιου και του αγεριού του Αιγαίου.

Οι φετινές γιορτές κρασιού ξεκίνησαν την Κυριακή 16 Ιουλίου από τον αίθριο χώρο του εμβληματικού Μουσείου Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, με απίστευτη προσέλευση κοινού, κεράσματα και ζωντανή μουσική από τις εξαίρετες καλλιτέχνιδες Χρυσούλα Κρητικού και Γεωργία Σεργίου.

Στη συνέχεια, σε ένα από τα πιο ονομαστά αμπελοχώρια της Σάμου, τους πανέμορφους Βουρλιώτες (την Τρίτη 18 Ιουλίου) ο Συνεταιρισμός της Σάμου, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, ο πρόεδρος του χωριού Γιώργος Κιουλάφας μαζί με το τοπικό συμβούλιο, έστησαν ένα πραγματικό κρασογλέντι που κράτησε ως το πρωί. Στην πρωτεύουσα, το Βαθύ της Σάμου, η παραλιακή λεωφόρος γέμισε από κόσμο σε διήμερες εκδηλώσεις με μουσικά σχήματα και κέρασμα κρασιού ενώ και στο Καρλόβασι, το OPEN CITY είχε άρωμα μοσχάτου. Και έπεται συνέχεια… σε χωριά και σε διάφορα πολιτιστικά events, όπου το σαμιώτικο κρασί έχει τον πρώτο ρόλο!

Στη Σάμο, εκεί που η μυθολογία και η λαϊκή παράδοση τοποθετούν τη μάχη ανάμεσα στο Διόνυσο και τις Αμαζόνες, εκεί που η φύση γιορτάζει σε όλον τον κύκλο παραγωγής του μοσχάτου, εκεί που μοσχομυρίζει ο κάματος των ανθρώπων για την προστασία αυτής της εξαιρετικής ποικιλίας, εκεί που η ζωή ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς και οι γιορτές κρασιού είναι γιορτές αυθεντικού κεφιού, πίνεις άφθονο σαμιώτικο κρασί και διασκεδάζεις με τη ψυχή σου, μαζί με τους Σαμιώτες που παραμένουν αυθεντικά φιλόξενοι!