Οι οίνοι του Ε.Ο.Σ Σάμου στο Φόρουμ Γαστρονομίας Ho.Re.Ca 2017

5224

Οινογευστικές πινελιές υψηλής αισθητικής

Μία άκρως επιτυχημένη παρουσίαση των οίνων του Ε.Ο.Σ Σάμου στα πλαίσια της Ηo.Re.Ca 2017 και μέσω της Πανελλήνιας Λέσχης Αρχιμαγείρων από τους βέλτιστους sommelier, executive chef,  pastry chef και αρχιμάγειρες.

Επί τέσσερις μέρες και  με συνολική επισκεψιμότητα τουλάχιστον 125.000 επαγγελματιών, είκοσι οκτώ chef  από την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς και διεθνείς προσωπικότητες από το χώρο της γαστρονομίας και της οινολογίας, «πήραν στα χέρια τους» το κρασί του Ε.Ο.Σ Σάμου και όχι απλά μαγείρεψαν με αυτό, αλλά μετέτρεψαν απλά υλικά σε ευφάνταστες συνταγές δημιουργικής κουζίνας! Το συνέδεσαν με παρασκευές  ζαχαροπλαστικής, το ενέταξαν σε menu degustation αλλά και σε λίστες οίνων για το καλό εστιατόριο, τη μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, το χώρο διασκέδασης  ως και τα δείπνα σε πολυτελείς θαλαμηγούς.

Στην κεντρική εκδήλωση του 10ου Φόρουμ Γαστρονομίας  που έλαβε χώρα το Σάββατο  11 Φεβρουαρίου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην ελληνική υψηλή γαστρονομία, για πρώτη φορά στην ιστορία διοργάνωσης του κορυφαίου αυτού εμπορικού forum, τα κρασιά του Ε.Ο.Σ Σάμου παρουσιάστηκαν στην κεντρική σκηνή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, με έξι πρωτότυπες και εμπνευσμένες συνταγές υψηλής μαγειρικής.

Ο executive chef και παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.C.S Βαγγέλης Μπιλιμπάς, μαζί  με τον chef  και καθηγητή γαστρονομίας στο ΙΕΚ Σάμου Ασλάνη Παντερλή δημιούργησαν επί σκηνής και παρουσίασαν ενώπιον πυκνού αριθμού επισκεπτών τα εκπληκτικά πιάτα: «Ορτύκι sous  vide γεμιστό με δερματοτύρι Σάμου, σάλτσα πικρής σοκολάτας με ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ και παναρισμένα αυγά ορτυκιού» , «χταποδάκι λιαστό με πορτοκάλι και SAMOS ANTHEMIS , κόκκινο ρύζι με παντζάρι και τουήλ από μελάνι χταποδιού», «τσιπούρα πεταλούδα με ΑΕGEAN BREEZE,  μπρινουάζ λαχανικών, σπανάκι, σαλάτα κινόα, λάδι μαϊντανού και νιφάδες φυκιών»,  «λαβράκι με αμπελόφυλλα, ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ  και μπισκ  θαλασσινών» και «αρνάκι γαλλικής κοπής με ξηρούς καρπούς, SAMOS ANTHEMIS, μελιτζάνα και παγωτό γλυκιάς κολοκύθας», αλλά και την θεαματική «σφαίρα σοκολάτας με παγωτό μάτσα» πάνω στην οποία έρρεε η ζεστή κρέμα καραμέλας με SAMOS VIN DOUX.

Ο διακεκριμένος οινοχόος Άρης Σκλαβενίτης  στην εισήγησή του για τη δημιουργία λίστας κρασιών σε εστιατόρια και ξενοδοχεία,  αναφέρθηκε άκρως επαινετικά στους οίνους του  Ε.Ο. Σ Σάμου τονίζοντας πως αποτελούν «the best value for money» (την καλύτερη σχέση ποιότητας και τιμής), όπως είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προτείνει τον καταλληλότερο σαμιακό οίνο για κάθε μία από τις συνταγές και επισήμανε την αξία και τη σπουδαιότητα των προϊόντων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, όπως τα κρασιά της Σάμου.

Ακολούθησε η  εταιρική παρουσίαση του Ε.Ο.Σ Σάμου και  τιμητικές βραβεύσεις από τον πρόεδρο της  Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Μίλτο Καρούμπα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού, αντιπροσωπείες και πρεσβείες από διάφορες χώρες του κόσμου, το διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ξενοδόχοι και ανώτατα διευθυντικά στελέχη μονάδων φιλοξενίας και καταλυμάτων, αλυσίδων εστιατορίων και κεντρικών χώρων διασκέδασης, διακεκριμένοι σεφ, αρχιμάγειρες και ζαχαροπλάστες, επαγγελματίες της εστίασης και ψυχαγωγίας, σπουδαστές ιδιωτικών σχολών μαγειρικής και ΙΕΚ γαστρονομίας  καθώς και πλήθος επισκεπτών.

Στις θεματικές ενότητες του Φόρουμ Γαστρονομίας περιλαμβάνονταν επίσης ζητήματα αναζήτησης πιστοποιημένων πρώτων υλών και άριστων τοπικών προϊόντων, νέες τεχνικές και μαγειρικές προσεγγίσεις, εισηγήσεις  και παρουσιάσεις γύρω από την κουλτούρα του φαγητού, την εστίαση αλλά και τη φιλοξενία.

Η εκ Σάμου chef Aργυρώ Ζαφείρη παρουσιάζοντας το «ελληνικό πρωινό στο Βόρειο Αιγαίο» το οποίο παρασκεύασε επί σκηνής, περιέλαβε σε πίτες, λαλαγγίτες και λουκουμάδες, σιρόπι από μέλι και Samos Vin Doux. Μαζί με τον chef Βαγγέλη Μπιλιμπά αλλά και μια ομάδα  πολύ γνωστών pastry chef, έκλεψαν τις εντυπώσεις με ένα πλήθος «γλυκών γάμου» που σε άλλα προσέθεσαν στα υλικά Samos Anthemis και σε άλλα, Samos Vin Doux και Samos Grand Cru.

Η φετινή παρουσία του Ε.Ο.Σ Σάμου στη Ho.Re.Ca 2017 κατέδειξε πως  το κρασί της Σάμου στα χέρια των επαγγελματιών της γαστρονομίας, της υψηλής μαγειρικής, της δημιουργικής κουζίνας, της οινολογίας και της ζαχαροπλαστικής, μπορεί -και του αξίζει- να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο!