ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ: Ο καλύτερος επιδόρπιος οίνος του 2024 στο Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης

477

Χρειάστηκε πολύς κόπος από γενιές και γενιές Σαμίων για να χτιστούν οι πεζούλες ξερολιθιάς που δεσπόζουν στο γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου. Το άρωμα του μοσχάτου σταφυλιού, αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό το σαμιώτικο κρασί του Συνεταιρισμού, ποτίστηκε από την αγάπη και την ακάματη προσπάθεια των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού που διατηρούν τον μοναδικό σαμιακό αμπελώνα όπου και φύεται το εξαιρετικό «άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου». Η οινοποίηση, στηριζόμενη στη μακρά οινοποιητική παράδοση του νησιού, εξελίσσεται τεχνολογικά και προσαρμόζεται στις διεθνείς προδιαγραφές ποιότητας.

Η φετινή χρονιά που αποτελεί ορόσημο για το Συνεταιρισμό και τους καλλιεργητές του, καθώς συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυσή του, ξεκίνησε με μια σημαντικότατη διάκριση:

Το Samos Vin Doux, το ονομαστό στα πέρατα του κόσμου, γλυκό σαμιώτικο μοσχάτο αναδείχθηκε ως ο «Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος» στον έγκριτο και αυστηρών κριτηρίων 24ο Διεθνή Διαγωνισμό “Thessaloniki Wine and Spirits Trophy” ο οποίος φέρει τη σφραγίδα αξιοπιστίας του προέδρου της Επιτροπής, Μaster of Wine Kωνσταντίνου Λαζαράκη.  Διοργανώνεται από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος», με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Αυτό που κάνει ακόμη πιο σημαντική αυτή τη διάκριση είναι το γεγονός πως, στη διάρκεια του διαγωνισμού, 30 καταξιωμένοι γευσιγνώστες-κριτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine Master Sommeliers, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου, δοκίμασαν με αδιάβλητα κριτήρια 952 δείγματα!

Τα κρασιά με τα οποία συμμετείχε φέτος ο Συνεταιρισμός της Σάμου στο διαγωνισμό, το Samos Vin Doux, το Samos Anthemis και το Samos Solera, διακρίθηκαν ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ συγκεντρώνοντας υψηλή βαθμολογία.