ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

172

Μια σημαντική συνεργασία της Ομάδας Διάσωσης Σάμου και του Συνεταιρισμού

Ξαφνικές αδιαθεσίες και ατυχήματα εμφανίζονται χωρίς καμιά προειδοποίηση, στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς μας ή στο σπίτι κι ο καθένας μας μπορεί να βρεθεί σε μια επείγουσα κατάσταση που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Η καλή πρόθεση και η διάθεση να βοηθήσουμε κάποιον δεν είναι ικανά να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή ή να αποτρέψουν μια επιδείνωση της υγείας. Χρειάζεται γνώση, ψυχραιμία και η κατάλληλη εκπαίδευση.

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου, με μια πάγια θέση κοινωνικής μέριμνας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής συνεργάστηκε με το Παράρτημα Σάμου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Διοργάνωσαν από κοινού την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2024 στο Οινοποιείο του ΕΟΣ Σάμου στο Καρλόβασι, το πρώτο πιστοποιημένο σεμινάριο πρώτων βοηθειών – βασικής υποστήριξης της ζωής – BLS/AED, υπό την αιγίδα του ERC – European Resuscitation Council .

Οι 15 συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν στην βασική υποστήριξη της ζωής- την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ΚΑΡΠΑ με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή ΑΕΑ. Εκπαιδεύτηκαν με θεωρητική μάθηση αλλά και πρακτική εξάσκηση στην αντιμετώπιση πνιγμονής σε ενήλικους, την αντιμετώπιση λιποθυμίας, επιληπτικής κρίσης, θέση ανάνηψης (πλάγια θέση ασφαλείας) καθώς και σε άλλα θέματα πρώτων βοηθειών, εξειδικευμένα, τα οποία μπορεί να συμβούν σε εργασιακούς χώρους, όπως πτώσεις από ύψος, δηλητηριάσεις κλπ. Οι εκπαιδευόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο στη συμμετοχή όσο και στην παρακολούθηση.

Το Δ.Σ, τα μέλη και οι εργαζόμενοι του ΕΟΣ Σάμου εκφράζουν ευχαριστίες στην πανταχού παρούσα Ομάδα Διάσωσης της Σάμου που κρατά ψηλά τον πήχυ προσφοράς στο συνάνθρωπο.

Η διεθνώς βραβευμένη Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχει ένα ανθρώπινο δυναμικό άνω των 2.500 εθελοντών σε όλη την Ελλάδα και τα μέλη της από τη Σάμο είναι πρωτοπόρα σε σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης  καθώς και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν συμβαίνουν.