Αρχέγονα Εδάφη: Κρασί από πατρογονικά αμπέλια

501

Παρουσίαση στο Wine Club Τhessaloniki

Σε μια από τις παλαιότερες λέσχες φίλων του κρασιού στην Ελλάδα, στο Wine Club Θεσσαλονίκης,  παρουσιάστηκαν  την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 τα «Αρχέγονα Εδάφη» του Συνεταιρισμού της Σάμου από πατρογονικά αμπέλια.

Με τη σφραγίδα αξιοπιστίας της διακεκριμένης οινολόγου και δημοσιογράφου οίνου Μαρίας Νέτσικα επιλέχθηκαν για την οινογευστική δοκιμή δώδεκα ελληνικοί εκλεκτοί οίνοι από αμπέλια ηλικίας 40 έως και… 200 ετών!

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, τα μέλη του Wine Club γεύτηκαν τους επιλεγμένους αυτούς οίνους και διερεύνησαν τη συμπεριφορά των παλαιών αμπελιών ώστε να προσμετρηθεί η επίδραση της ηλικίας των πρέμνων στο αρωματικό και γευστικό προφίλ των οίνων. Το τελικό συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι «τα παλιά αμπέλια είναι σημαντικά για τη διασύνδεση του παρελθόντος με τη δημιουργία ενός βιώσιμου οινικού μέλλοντος!»

Τα «Αρχέγονα εδάφη» εσοδείας 2021 του ΕΟΣ Σάμου, προέρχονται από τον πατρογονικό, ορεινό αμπελώνα Βασιλείου που εκτείνεται στην περιοχή «Προσήλια» Πλατάνου. Η επιλογή των σταφυλιών έγινε με χειρωνακτικό τρύγο από όλη την οικογένεια, κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Ο αμπελώνας έχει βορειοδυτική έκθεση, σε υψόμετρο 670 μέτρων, περίκλειστος από δάση.

Πρόκειται για την ορυκτώδη έκφραση ενός εξαιρετικού αμπελοτοπίου με σκληρά ασβεστολιθικά και πυριτολιθικά εδάφη. Το κρασί αυτό εκπλήσσει με το εύρος, τη φινέτσα και τη διάρκεια της επίγευσής του. Η αρχικά βοτανική μύτη (δάσος, πευκοβελόνες) εξελίσσεται προς πιο σύνθετα αρώματα ξύσματος νεραντζιού, εξωτικών μπαχαρικών, βουτύρου και μπριος, όσο ανοίγει το κρασί στο ποτήρι.

Στο στόμα, ο όγκος, το εύρος και η υφή είναι εξαρχής εντυπωσιακά για τα «Αρχέγονα Εδάφη»  που σε τίποτα δεν θυμίζουν ένα συμβατικό ξηρό μοσχάτο. Νότες γήινες, πιπεράτες και πικάντικες μπλέκονται αρμονικά με αναπάντεχα ζεστή λιπαρότητα και πολύπλοκα αρώματα, ενώ ένα ψηφιδωτό οξύτητας, ορυκτότητας και φρούτου εξασφαλίζει στιβαρότητα και δομή στο κρασί αυτό.

Σερβίρεται στους 10-12ο C και συνταιριάζει μοναδικά με θαλασσινές δημιουργίες υψηλής γαστρονομίας.