10 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

682

Τεράστια η προσέλευση κοινού και παντού χαρούμενα πρόσωπα! Αυτή είναι η κατακλείδα της Χριστουγεννιάτικης γιορτής που διοργανώθηκε την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου σε συνεργασία με το Δήμο Ανατολικής Σάμου, το Πανσαμιακό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία «Νίκος Μένεγας- Ο ΙΚΑΡΟΣ» και το Σύλλογο Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αναπτυξιακή Υστέρηση «Η ΜΕΛΙΣΣΑ».

Κάθε ένα από τα δέκα διαφορετικά δρώμενα που είχαν περιληφθεί στο πρόγραμμα, έδωσαν τη δική τους ξεχωριστή πινελιά στην ημέρα αυτή, που είχε αφιερωθεί στην ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής της ακριτικής Σάμου.

Η μέρα ξεκίνησε με τη Μίνι Μάους και τον Κλόουν (Στέλλα και Νίκος Κοτζαμάνης) που διασκέδασαν μικρούς και μεγάλους με παιχνιδίσματα, τραγούδια, συμμετοχή σε διάφορα ψυχαγωγικά παιχνίδια.

Ακολούθησε ένα εξαιρετικό face painting για όλα τα παιδιά με τη Μαρία Mαυριά, ντυμένη «αγιοβασιλίτσα». Από τα δημιουργικά της χέρια είδαμε πολλά παιδάκια να μετατρέπονται σε «ταρανδάκια», «βασίλισσες χιονιού», «ελαφάκια», «χιονονιφάδες» κι ό,τι άλλο χριστουγεννιάτικο φανταστείτε.

Το «Bio Samos» με την ακούραστη Ειρήνη Τζόγια, από νωρίς το πρωί ως αργά το απόγευμα,  προσέφεραν εντελώς δωρεάν σε μικρά και… μεγάλα παιδιά «μαλλί της γριάς», «ποπ κορν» από καλαμπόκι βιολογικής καλλιέργειας και γλυφιτζούρια!

Και ξαφνικά… δύο πανέμορφα αγγελάκια εμφανίστηκαν στην κεντρική είσοδο του Μουσείου Οίνου και φώτισαν με την αγνότητα της παιδικής τους ψυχής, όλο το χώρο: Τα εξαίσια χορευτικά αποσπάσματα από τον «Καρυοθραύστη» με δύο τμήματα του Samos School of Dance της Χριστίνας Τσαρδούλια, έκλεψαν τις εντυπώσεις και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που γέμισε ασφυκτικά το Μουσείο. Η παράσταση επαναλήφθηκε δύο και τρεις φορές, με τον μολυβένιο στρατιώτη και την κούκλα-μπαλαρίνα να συγκινούν τους θεατές και να δέχονται τα επαινετικά σχόλια όλων.

Στο μαγείρεμα με τους μικρούς μας σεφ έγινε κυριολεκτικά το αδιαχώτητο: Οι σαμιώτες chef Ανδρέας Λαγός, Βαγγέλης Μπιλιμπάς και Βασίλης Σκουρφούντας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, όλο το κέφι και το ταλέντο τους και δημιούργησαν, μαζί με τα παιδιά, υπέροχες χριστουγεννιάτικες νοστιμιές που μοιράστηκαν στον κόσμο. Επί δύο και πλέον ώρες, τα παιδιά καταδιασκέδασαν, αλευρώθηκαν, ζύμωσαν, άνοιξαν φύλλο και γέμισαν τυροπιτάκια, μέλωσαν μελομακάρονα, έφτιαξαν σοκολατοτρουφάκια που έγιναν ανάρπαστα.

Ο τεράστιος χώρος του Μουσείου Οίνου φάνηκε «μικρός» για τόσο κόσμο κι έτσι, ο «Άγιος Βασίλης» (Αλκαίος Πόθος) βγαίνοντας στο προαύλιο μοίρασε δωράκια σε όλα τα παιδιά, μαζί με την «Αγιοβασιλίτσα».

Και η συνέχεια, ήταν το ίδιο μαγευτική: Η χριστουγεννιάτικη μουσική παράσταση από το Μουσικό Σχολείο Σάμου, τους εκπαιδευτικούς μα και περίπου 80 παιδιά των μουσικών τμημάτων, παρουσίασαν μια σειρά από χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, προκαλώντας δάκρυα συγκίνησης στα πρόσωπα των παρευρισκομένων. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες των νέων μουσικών της Σάμου, το Μουσικό Σχολείο έδειξε ολοφάνερα πως μπορεί να σταθεί επάξια σε μουσικές παρουσιάσεις ανά το πανελλήνιο.

Κι ύστερα, ήρθαν τα… «μελισσάκια»! Αφού έγινε μια σύντομη παρουσίαση του έργου των συλλόγων «ΜΕΛΙΣΣΑ» και «ΙΚΑΡΟΣ», ενώ στην αίθουσα βραβεύσεων εκθέτονταν διάφορες χειροποίητες κατασκευές τους, ακολούθησε ένα χορευτικό δρώμενο σε σκοπούς παραδοσιακούς με χοροδιδάσκαλο τον εξαιρετικό Δημήτρη Κουσκούση αλλά και κάλαντα από την παιδική χορωδία του Συλλόγου «Μέλισσα» με την Κατερίνα Βερβελάκη να δίνει το τέμπο.

Η Στρατιωτική Μουσική της 79 ΑΔΤΕ με μαέστρο τον ταλαντούχο Δημήτρη Πράππα, κυριολεκτικά προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο πολυπληθές κοινό. Οι συμμετέχοντες μουσικοί κατάφεραν να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου που μετά από κάθε κομμάτι τους καταχειροκροτούσε, ζητώντας «κι άλλο, κι άλλο»…

Αμέσως μετά, τρία τμήματα από το Dance Studio της Μαρίας Χατζηνικολάου που ήρθαν από το Καρλόβασι, χόρεψαν με ρυθμό και μεγάλο κέφι, ξεσηκώνοντας και τον κόσμο που δε σταματούσε να φωνάζει «μπράβο».

Τότε, ξεκίνησε ένα πολύωρο μουσικό εορταστικό πρόγραμμα με το ντουέτο του Τάσου και του Χρήστου στα κρουστά, την κιθάρα και φωνή. Στο μεγάλο «μοναστηριακό» τραπέζι της κεντρικής αίθουσας του Μουσείου στρώθηκαν τα παραδοσιακά κεράσματα σε πιατέλες από γυναίκες-παραγωγούς, μέλη του Συνεταιρισμού: «Γιαπράκια» από την Ευαγγελία Πατμίου, «λαχανοντολμάδες» από Δέσποινα Καμπούρη, «ξεροτήγανα» από Θεοχαρίστη Σταυριανού, «λαδοκούλουρα» από Αγγέλα Βελώνη, «σαμιώτικοι κατάδες» από Σταματία Ζαφειράκη, «σαραγλάκια» από Σταματία Καπενεκά, «κυδωνάτο» από Ελένη Πατμίου και «μπουρέκια» από Μαρία Μιχάλαινα. Ο κόσμος γευόταν τις υπέροχες νοστιμιές, ενώ και τα μεζεδάκια που είχε ετοιμάσει για το σκοπό αυτό το Catering «Anthemis» και προσέφερε ανιδιοτελώς για το σκοπό της ημέρας αυτής ο Κυριάκος Ευσταθίου, έγιναν ανάρπαστα.

Στο κέρασμα των σαμιώτικων κρασιών υπήρχε ένα άριστο team με τους: Ειρήνη Κεφαλιανού, Ελένη Πατμίου, Τίτο Φραντζή, Βαγγελίτσα Καπενεκά, Ελένη Σταυριανού, Γιασεμή Κιουλάφα, Γιώργο Φτενογιάννη. Στην τεχνική υποστήριξη ο Γιώργος Μιχελίδης, ο Γιώργος Δαγκλής κι ο Μανώλης Δεληγιάννης.

Οι διοργανωτές εκφράζουν τις βαθύτατες ευχαριστίες τους σε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στην επιτυχημένη διοργάνωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους συμμετέχοντες αγαπημένους chef Ανδρέα Λαγό, Βαγγέλη Μπιλιμπά και Βασίλη Σκουρφούντα, στο Sound Colors του Γιώργου Κωνσταντινίδη για τη δωρεάν ηχητική κάλυψη, στο BioSamos, το Catering Anthemis κι όλους τους φορείς μα και τους ιδιώτες που προσέφεραν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, προς όφελος των ατόμων με αναπηρία.

Τα χρήματα ​που συλλέχθηκαν από την εκδήλωση, διατέθηκαν προς ενίσχυση του Πανσαμιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία «Νίκος Μένεγας-Ο ΙΚΑΡΟΣ».