ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΜΑΡΙΟ ΚΕΝΤΟΥΡΗ

2076

Η απώλεια του Μάριου Κεντούρη, θεμέλιου λίθου της σύγχρονης μορφής του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου, βύθισε στο πένθος όχι μόνο τους Σαμιώτες αμπελουργούς αλλά ολόκληρη την αμπελοοινική κοινότητα.

Ο Μάριος Κεντούρης αποτέλεσε εμβληματική φυσιογνωμία για την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου για το καλό της οποίας αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις, μέχρι το τέλος.

Ως χημικός και αργότερα Διευθυντής της Ένωσης, είχε όραμα το οποίο υπερασπίστηκε με μαχητικότητα αλλά και σύνεση, εντιμότητα και διορατικότητα και προσέφερε σημαντικότατο έργο.

  • Έθεσε σταθερούς κανόνες ποιοτικής οινοποίησης και ταυτόχρονα οδήγησε σε εκσυγχρονισμό την γενικότερη λειτουργία του Συνεταιρισμού.
  • Πρωτοστάτησε ώστε οι γλυκείς οίνοι να αποκτήσουν διεθνή σφραγίδα ποιότητας και να πιστοποιηθούν ως οίνοι Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).
  • Μέσα από το έργο και τις πρωτοβουλίες του, έκανε γνωστό τον Συνεταιρισμό πέρα – από τα στενά για εκείνον – όρια του νησιού και της Χώρας.
  • Υπήρξε σθεναρός υποστηρικτής και πρωτεργάτης της εισόδου των Σαμιώτικων κρασιών στη Γαλλική αγορά αλλά και της εδραίωσης και ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας, η οποία ως και σήμερα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο κομμάτι της εξαγωγικής δραστηριότητας του Ε.Ο.Σ Σ..
  • Συνέβαλε αποφασιστικά στο να καθιερωθεί το Σαμιώτικο κρασί στη συνείδηση των καταναλωτών της Γαλλίας, η οποία θεωρούνταν και συνεχίζει να αποτελεί τη «μητρόπολη» του οινικού κόσμου.

Ο Μάριος Κεντούρης υπήρξε ένας εξαιρετικός επιστήμονας και άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος, ο οποίος ενέπνεε σεβασμό όχι εξαιτίας της θέσης του, αλλά ως απόρροια του κύρους και της προσωπικότητάς του!

 

Το Δ.Σ. του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του στην οικογένεια και στους οικείους του.

Για το Δ.Σ.

Ιωάννης Ν. Σκούτας
Πρόεδρος