ΑΓΡΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

2363

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ (ΩΡΑ 20:00)

Ενημερωτική εκδήλωση για τα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ, ΤΟΠΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, η οποία θα είναι ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ, διοργανώνεται το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι.

Διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και εντάσσεται στα πλαίσια του έργου ΑΓΡΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ του προγράμματος INTERREG Ελλάδος-Κύπρου που υλοποιεί σε συνεργασία και με άλλους εταίρους των δύο περιοχών, έχοντας ως ανάδοχο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στόχος του έργου είναι η ταυτοποίηση της αυθεντικότητας των τοπικών προϊόντων ώστε μέσω αυτής να επιτευχθεί η αντίστοιχη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στην αγορά.

Στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στο Μαλαγάρι, οι  ομιλητές θα αναπτύξουν τις δυνατότητες ενός τέτοιου εγχειρήματος και για τη Σάμο, όπως και για τα λοιπά νησιά του Β. Αιγαίου.

Συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος Δ.Σ. του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ.) Γιάννης Σκούτας (Γεωπόνος MSc, Περιβαλλοντολόγος MSc) θα αναφερθεί στο Συνεταιρισμό της Σάμου, ο οποίος «επανασυστήνεται με τον εαυτό του, στοχεύοντας στο αύριο».

Ο Γιώργος Κατσικογιάννης (Γεωπόνος MSc, Οινολόγος MSc,  Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου) θα μιλήσει για τα προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ και τις δυνατότητες του πρωτογενή τομέα Σάμου & Ικαρίας.

Ο Δημήτρης Σκάλκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, θα αναφερθεί στην «ανάπτυξη  brand name, νησιωτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι: ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ»

Στο έργο ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ για την ταυτοποίηση αυθεντικότητας τοπικών, παραδοσιακών προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τους στόχους, τις προοπτικές και τη συμμετοχή επιχειρήσεων θα αναφερθεί ο Τακαβάκογλου Βασίλειος (Δρ. Γεωπόνος, Τεχνικός Σύμβουλος Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου)

Για τις «Γενετικές, Γονιδιωματικές προσεγγίσεις για την ταυτοποίηση των ειδών και την εξακρίβωση της γνησιότητας και την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων και την δημιουργία αξίας των προϊόντων» θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μαδέσης, Ερευνητής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)

Οι επιχειρηματίες της Σάμου, ειδικότερα του αγροδιατροφικού τομέα,  που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εκδήλωση καθώς και στο πρόγραμμα (με προσφορά δειγμάτων προϊόντων τους) μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην κα Ικαρίου, Υπεύθυνη Marketing & Επικοινωνίας του ΕΟΣ Σάμου : 2273087510 (εσωτ. 539)