ΟΙ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟ ΤΡΥΦΩΝΑ

547

Στην καρδιά του Οινοποιείου Καρλοβάσου του Συνεταιρισμού της Σάμου, σε έναν χώρο που γράφτηκε και συνεχίζει να στοιχειοθετείται η ιστορική συνέχεια του σαμιώτικου κρασιού, τίμησαν οι παραγωγοί τον προστάτη τους Άγιο Τρύφωνα σε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση.

Την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2024, ημέρα γιορτής του προστάτη Αγίου των αμπελοκαλλιεργητών, επέλεξε ο ΕΟΣ Σάμου να διοργανώσει την ετήσια κοπή της αγιοβασιλόπιτας μαζί με αγιασμό και ιερή ακολουθία του Αγ. Τρύφωνα, για την ευλογία των καρπών της αμπέλου.

Οι αμπελοκαλλιεργητές-μέλη του Συνεταιρισμού, εκπρόσωποι των αρχών ΚΑΙ φορέων του τόπου αλλά και πλήθος κόσμου, τίμησαν με την παρουσία τους αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση η οποία στην ουσία αφιερωνόταν στο μόχθο γενεών και γενεών που δημιούργησαν τον ονομαστό σαμιακό αμπελώνα του πολυδύναμου μοσχάτου.

Όπως τόνισε στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας: «…είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μέσα σε αυτό τον ιστορικό χώρο, στο Οινοποιείο Καρλοβάσου, στο χώρο του Συνεταιρισμού, τιμάμε τη μνήμη του Αγίου Τρύφωνα του θαυματουργού, του προστάτη γεωργών και αμπελουργών, αναβιώνοντας μια ιερή παράδοση του τόπου μας.

Σε αυτόν το χώρο που κάθε γωνιά του, κάθε κλάμα μούστου από τις τσιμεντένιες δεξαμενές, κάθε παλιά ξυλόπορτα, κάθε οξειδωμένη βίδα, κάθε κόκκος σκόνης, έχει να διηγηθεί ιδρώτα και ιστορία. Τιμάμε τον Άγιο όχι σε μια άνετη αίθουσα ξενοδοχείου αλλά εδώ σε έναν «αφτιασίδωτο» χώρο που ανήκει και αξίζει μόνο σε όσους μπορούν να τον εκτιμήσουν!

Με την ευκαιρία αυτή κόβουμε και την αγιοβασιλόπιτα μας. Η νέα αμπελουργική χρονιά οριοθετείται την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, με την έναρξη της πιο σημαντικής εργασίας – φροντίδας του αμπελιού: του κλαδέματος.

Επίσης, με αυτή την ακολουθία που αφιερώνεται στην πατρογονική αμπελοκαλλιέργεια, ξεκινά ο εορτασμός των 90 ετών του Συνεταιρισμού (από το 1934 ως  2024), όπως του πρέπει. Με το Σταυρό, με θυμιατό κι έπειτα, με ένα ποτήρι κρασί.

Οφείλουμε όμως να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ: Στους πολλούς παραγωγούς που έμειναν κοντά στην Οργάνωση των πατεράδων και των παππούδων μας, στους εργαζόμενους που στήριξαν με την εργασία και την πείρα τους ένα δύσκολο έργο, στα διοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη που αναδείχθηκαν ικανά να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του σήμερα και να ετοιμάσουν το αύριο.

Στους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες που πίστεψαν και πιστεύουν ότι ο τόπος μας συνεχίζει να παράγει ιστορία και ποιότητα και είναι περήφανοι για αυτό.

Κλείνοντας, ας τολμήσουμε να ορίσουμε ή να ονειρευτούμε και να ευχηθούμε τους στόχους της επόμενης δεκαετίας, προτού ο ΕΟΣ Σάμου γιορτάσει έναν αιώνα λειτουργίας του.

Ας είναι η δεκαετία που η Σάμος: 

Θα διαφυλάξει τα αμπέλια της και θα δώσει κίνητρα στους νέους καλλιεργητές,

Θα ξανασυστηθεί με τις ιστορικές της ρίζες και θα αναγεννήσει ενσυνείδητους συνεταιριστές-αμπελουργούς

Θα διαφυλάξει την ποιότητα και τη φήμη των προϊόντων της «ως κόρην οφθαλμού»

Θα αποκτήσει τον πιο πράσινο και καινοτόμο Συνεταιρισμό της πατρίδας μας με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διαδικασίες πλήρους ανακύκλωσης και νέα πρωτοποριακά προϊόντα.

Για την επιτυχία της νέας αυτής πορείας υπάρχει ανάγκη και πρέπει να μετέχει ολόκληρη η Σαμιακή κοινωνία.

Καλή Χρόνια, Καλή δύναμη κι όπως έλεγαν οι παππούδες μας «Χίλια Γομάρια»!