Με γνώμονα τον άνθρωπο – Συνεργατικές δράσεις Ερυθρού Σταυρού Σάμου και ΕΟΣ Σάμου

880

Ένα σύνθετο ανθρωπιστικό έργο προσφέρει το Περιφερειακό Τμήμα ΕΕΣ Σάμου με τη Νοσηλευτική του Υπηρεσία, καλύπτοντας επί μακρόν τομείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και Αγωγής Υγείας. Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά δράσεων του Ερυθρού Σταυρού, παρέχοντας στήριξη στις προσπάθειες πρόληψης αλλά και προαγωγής υγείας των κατοίκων του νησιού μας.

ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ, ΔΩΣΕ ΖΩΗ!

Εθελοντική Αιμοδοσία και δειγματοληψία για δότες μυελού των οστών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021 (από τις 10 το πρωί ως 2 το μεσημέρι) στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, από το Περιφερειακό Τμήμα Σάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την κινητή μονάδα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.

Η δράση αυτή υποστηρίζεται από το Συνεταιρισμό καθώς και από τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Βαθέος και Σάμου.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Μια μικρή και ενδεικτική αναφορά στις εύστοχες δράσεις προληπτικού ελέγχου και αγωγής υγείας που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής -μέσω της συνεργασίας του Ερυθρού Σταυρού Σάμου και ΕΟΣ Σάμου- καταδεικνύει πόσο αποδοτική μπορεί να είναι μια προσπάθεια όταν στοχεύει στο κοινό καλό! 

Για δύο ολόκληρα χρόνια (2015 – 2017) ο ΕΟΣ Σάμου παραχώρησε δωρεάν το χώρο για τις επιχειρησιακές και ανθρωπιστικές ανάγκες του Ερυθρού Σταυρού στο πλαίσιο υποστήριξης της προσφυγικής κρίσης στο νησί μας.

Πολυετής είναι η στήριξη των προγραμμάτων του τμήματος Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος Σάμου που αφορούν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες μόνιμων κατοίκων, ορεινών κυρίως χωριών του νησιού μας και στοχεύουν στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας αλλά και την υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών που προάγουν την σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία.

Έγινε διάθεση ειδών συσκευασίας προς διευκόλυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους της Σάμου, ειδικότερα κατά τις πρώτες μέρες μετά το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου.  

Συνδιοργάνωση των εθελοντικών αιμοδοσιών στα πλαίσια ενίσχυσης της τράπεζας αίματος, είτε εν μέσω πανδημίας, είτε κατά τη θερινή περίοδο που οι ανάγκες αυξάνονται.

Στην Άμπελο, τους Σταυρινήδες, τους Δρακαίους, το Πάνδροσο και το Μεσόγειο οι εθελοντές του ΕΕΣ ήρθαν κοντά με τις ευάλωτες ομάδες των μόνιμων κατοίκων, «αγκαλιάζοντας» τα προβλήματα υγείας τους και παρέχοντας ανθρωπιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, με γνώση αλλά και πραγματικό ενδιαφέρον. Πραγματοποιήθηκαν προληπτικοί έλεγχοι και νοσηλευτικές παρεμβάσεις με μετρήσεις σακχάρου, χοληστερίνης, αρτηριακής πίεσης, βάρους, ατομική συμβουλευτική (αγωγή υγείας), ιατρική εκτίμηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από ιατρό. Το ποσοστό συμμετοχής κυμαινόταν μεταξύ 70-75% του πληθυσμού κάθε περιοχής.

Ακόμη, συστάθηκαν ομάδες κατοίκων που εκπαιδεύτηκαν  στις βασικές πρώτες βοήθειες  και τους δόθηκε ενημερωτικό υλικό, ενώ, ειδικότερα στα παιδιά έγινε επιμόρφωση σχετικά με τις πρώτες βοήθειες, συζητήθηκε η πρόληψη ατυχημάτων και παράλληλα, βιωματική επίδειξη και εκπαίδευση στην υγιεινή των χεριών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η διοργάνωση ενημερωτικής ομιλίας  με θέμα «Αρτηριακή υπέρταση – χοληστερίνη», με επίδειξη και εκπαίδευση του κοινού στο χειρισμό του πιεσόμετρου ώστε η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης να είναι ακριβής.

Οι συμμετέχοντες κάτοικοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την ιδιαίτερη αυτή ανθρωπιστική προσέγγιση του Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού Σάμου με την υποστήριξη του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού και εξέφρασαν την επιθυμία αυτές οι συνεργατικές δράσεις με γνώμονα τον άνθρωπο, να συνεχιστούν σε όλο το νησί…